Împrumutul online este una dintre cele mai convenabile metode de finanțare, îți oferă flexibilitate maximă în ceea ce privește modul în care poți să cheltuiești banii și poate fi accesat direct din confortul casei tale. În plus, rata dobânzii pentru acest produs de finanțare poate fi uneori chiar mai avantajoasă față de ceea ce poți obține deplasându-te în sucursala unei bănci.
Pentru a profita la maxim de beneficiile împrumuturilor online, trebuie să fii foarte specific cu privire la tipul de credit pe care ți-l dorești și să-ți alegi cu maximă atenție instituția de unde vei împrumuta banii. În acest articol vom puncta câteva dintre criteriile pe baza cărora poți lua o decizie bună atunci când împrumuți bani de la instituțiile financiare ce oferă credite online rapide.
1. Ține cont de scorul tău de credit
Pentru a stabili dacă ai posibilitatea de a-ți achita fără probleme datoriile, instituțiile financiare se raportează de obicei la istoricul tău de creditare. Deși unii creditori online, cum ar fi IFN-urile, acordă împrumuturi inclusiv celor cu istoric de credit negativ, scorul de credit este încă cel mai important factor pentru majoritatea instituțiilor financiare din România.
Creditele de nevoi personale sunt acordate cu ușurință celor cu un scor de credit echitabil, cuprins între 580 și 669. Dacă scorul tău este de peste 670, vei avea cele mai mari șanse de a obține un împrumut cu dobândă scăzută.
Deși poți obține un împrumut chiar și în situația în care ai un scor de credit slab, costurile acestuia ar putea fi mult prea mari pentru a merita. O recomandare bună în acest sens este să lucrezi la îmbunătățirea scorului FICO.
2. Analizează cât mai multe oferte de finanțare disponibile
Creditele de nevoi personale sunt acum disponibile pe scară largă. Dacă până de curând puteai obține un astfel de produs aproape exclusiv de la o instituție financiară nebancară, în prezent tot mai multe bănci comerciale oferă credite cu pre-aprobare online. Pentru a lua cea mai bună decizie, răsfoiește cu atenție ofertele disponibile și identifică cele mai bune condiții de creditare pentru nevoile tale.
3. Pune în balanță dobânzile și celelalte costuri
Deoarece ratele dobânzii și condițiile de accesare a împrumuturilor personale variază semnificativ de la un creditor la altul, o recomandare bună în acest sens este aceea de a verifica în detaliu fiecare instituție financiară.
Șansele de a opta pentru un împrumut accesibil cresc foarte mult dacă vei lua în considerare ofertele de la cât mai multe instituții financiare. Întrucât este relativ simplu să obții estimări foarte precise pentru aproape orice tip de împrumut, nu ezita niciodată să folosești simulatoarele de credite care îți sunt puse la dispoziție în mod gratuit.
4. Adoptă un comportament cât mai responsabil
Când cauți cel mai bun creditor, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, nu doar de rata dobânzii. Analizează cu atenție condițiile împrumutului, inclusiv termenii de rambursare, costurile de acordare și orice taxe sau dobânzi penalizatoare ce se pot aplica în situația în care nu rambursezi la timp banii.
În timp ce unele IFN-uri oferă dobânzi foarte bune la prima vedere, pentru unele tipuri de credite, ele pot avea însă o perioadă de rambursare mai lungă. Prin urmare, rambursările lunare ar putea crește semnificativ costurile totale ca urmare a acumulării dobânzilor pe termen lung. Pentru a beneficia de un cost mai mic al împrumutului, este mult mai bine să optezi pentru o rată a dobânzii mai mare și o perioadă mai scurtă de rambursare.
Ar trebui, de asemenea, să iei în considerare opțiunile de împrumuturi cu rată fixă și împrumuturile cu rată variabilă. În cazul împrumuturilor cu rată fixă poți anticipa cu ușurință capacitatea de a rambursa fără probleme suma împrumutată, deoarece rata dobânzii nu se va modifica pe toată durata contractuală. Pe de altă parte, împrumuturile cu rată a dobânzii variabilă oferă la început dobânzi mai bune, însă sunt mai riscante, deoarece cheltuielile cu împrumutul ar putea crește.
Poți găsi foarte ușor produsul de finanțare potrivit nevoilor tale analizând oferta de credite online nebancare disponibilă pe prima pagină a site-ului. Sunt analizate nu mai puțin de 30 de IFN-uri și un număr de 12 bănci care oferă credite online cu aprobare rapidă.
5. Furnizează documentele necesare pentru a primi un răspuns
Fiecare creditor procedează diferit când vine vorba de numărul și tipul documentelor necesare în scopul analizării unei cereri de împrumut. Odată ce ai trimis cererea, creditorul îți poate cere să furnizezi unele documente suplimentare. De exemplu, poate fi necesar să încarci în cont sau să trimiți prin e-mail o copie a ultimului fluturaș de salariu/talon de pensie, un extras de cont bancar, o copie a permisului de conducere sau o dovadă a reședinței.
IFN-ul te va anunța însă în timp util dacă are nevoie de documente suplimentare și cum să procedezi pentru a le trimite cât mai ușor. Cu cât furnizezi mai repede informațiile, cu atât mai repede vei primi un răspuns la cererea ta de împrumut.